Vprašanje, ki se vam poraja v primeru, ko prejemnik pošte, poslane iz spletne aplikacije e-racuni.com ni prejel ali mogoče je bila dostavljena in preusmerjena v vsiljeno pošto.

Spletna aplikacija e-racuni.com pošilja izhodno pošto na podoben način kot to počno poštni odjemalci (primer: Outlook, Thunderbird, Mac Mail itd.). Vsakega od odjemalcev je potrebno najprej nastaviti, da bo lahko prejemal in pošiljal sporočila iz vašega e-mail naslova. Podobno je tudi v spletni aplikaciji e-racuni.com.

Privzeto je v programu nastavljen e-poštni strežnik za izhodno pošto ponudnika A1 (Amis), pošta pa se bo privzeto poslala iz naslova outbox@e-racuni.com. V temu primeru se e-mail naslov uporabnika vstavi v polje “Reply-to”:

BLOG2

Nastavitev deluje za vse uporabnike. Težave so lahko včasih samo s prejemom odgovorov na poslane e-mail naslove, če e-mail odjemalec na strani prejemnika ignorira polje “Reply-To”.

Za uporabo lastne domene, ki pa ni registrirana na A1(Amis) poštnemu strežniku, imate možnost:

  • da ustvarite SPF record na domenskemu strežniku (za urejanje SPF recorda se obrnite na administratorja internetne domene oz. mail strežnika). S pomočjo tega poštnega mehanizma določate iz katerega poštnega strežnika se lahko pošilja pošta pod vašo domeno. Vključite poštni strežnik A1(Amis) in omogočite pošiljanje pod lastno domeno in SMTP strežnika od A1(Amis).
  • pošiljate iz outbox@e-racuni.com in se naslov pošiljatelja vstavi v “Reply-To:”.
  • vnašate nastavitve poštnega strežnika lastne domene iz katerega se izhodna pošta pošilja. Za izhodno pošto se uporablja protokol SMTP. V primeru nastavitev po meri vpišete SMTP nastavitev poštnega strežnika vašega e-mail naslova in vrata (port) preko katerih se pošilja. Preden vnesete SMTP strežnik še nakažete kriptografski protokol, preko katerega želite pošiljati.
    V primeru, ko je to SSL, bi lahko izgledala nastavitev SMTP:“ssl:posta.test.si”Za TLS pa naslednje:“tls:posta.test.si”

V primeru, ko ne uporabljate lastne domene ampak imate poštni naslov odprt pri ponudnikih kot so npr. gmail, yahoo, office365, siol.net, ipd. (primer: micka@gmail.com) je potrebno po meri vpisati SMTP nastavitev poštnega strežnika vašega e-mail naslova in vrata (port) preko katerih se pošilja. Za najbolj pogoste primere poštnih strežnikov imate v spletni aplikaciji že prednastavljene nastavitve SMTP in vrat. Nastavitev le izberete iz spustnega seznama in vnesete osebne podatke poštnega predala (mail naslov, uporabniško ime in geslo za e-mail):

blog1

Nastavitve za pošiljanje izhodne pošte se v spletni aplikaciji e-racuni.com nastavi za vsakega uporabnika posebej ali pa na način, da te veljajo za vse uporabnike programa.

  • V primeru, ko imamo v podjetju več zaposlenih in več uporabniških dostopov v spletni aplikaciji e-racuni.com. Pri tem, želimo, da vsak uporabnik pošilja pošto iz svojega naslova, si nastavitve za pošiljanje elektronske pošte ureja vsak uporabnik zase v meniju “Moje nastavitve”.
  • V primeru, ko želimo da se vsa izhodna pošta, ne glede na uporabnika, ki pošilja, pošlje vedno iz enega poštnega naslova, to urejamo v “Nastavitve podjetja”.

Dodatno imate v nastavitvah podjetja možnosti, ki se navezujejo na pošiljanje izhodne pošte. Spodaj prikazuje slika vseh možnih nastavitev, pri čemer si lahko obkljukate (ali odkljukate) naslednje:

blog3

Privzeto je obkljukano, da se ob vsakemu pošiljanju prodajnega dokumenta, shrani priponka e-mail-a v dokumentni arhiv. V primeru, ko načrtujete v podjetju v veliki večini način pošiljanja preko e-mail naslova kupcu, lahko ta nastavitev vpliva na povečanje dokumentnega arhiva (prostora, ki ga zaseda vaša baza).

Najbolj pogoste napake, ki jih uporabnik naredi pri urejanju nastavitev za pošiljanje izhodne pošte:

Nastavitve v spletni aplikaciji e-racuni.com za pošiljanje preko lastnega SMTP strežnika so lahko urejene popolnoma pravilno ampak dobite pri testiranju in pošiljanju še vedno napako? Razlog je lahko nastavitev poštnega strežnika. Spodaj navajomo nekaj najbolj pogostih primerov:

  • Uporabljate Gmail poštni račun? V temu primeru bo potrebno v nastavitvah (Posredovanje POP/IMAP) omogočiti POP za vso pošto. V nastavitvah varnosti pa vključiti prijavo s preverjanjem v dveh korakih in sicer z uporabo gesla. Več na to temo najdete na naslednji povezavi: Urejanje nastavitev SMTP za Gmail.
  • Uporabljate Office 365? Napaka se lahko pojavi pri avtentifikaciji, ker je v vašemu administracijskemu centru onemogočen AUTH SMTP. Več o temu kako lahko avtentifikacijo SMTP ponovno omogočimo je opisano na naslednji povezavi: Urejanje nastavitev SMTP za Office 365.
  • Menjava gesla za poštni predal. Uporabniki pri menjavi gesla v poštnemu predalu pozabijo, da je to isto geslo potrebno nato posodobiti tudi v nastavitvah izhodne pošte v spletni aplikaciji e-racuni.com.

Opis postopka nastavitev za pošiljanje izhodne pošte si lahko preberete tudi v online navodilih:

Nastavitve elektronske pošte

V kolikor se vam zdi konfiguriranje elektronske pošte še vedno preveč zahtevno, se obrnite na računalniško veščega znanca, administratorja internetne domene ali mail strežnika ali kontaktirajte uporabniško podporo na mail: podpora@e-racuni.com.